AlfaEnergetic

Audit energetic

Un proces de audit energetic cuprinde un set de activitati care ajuta la identificarea solutiilor care trebuie aplicate pentru reducerea costurilor. Astfel, in urma unei astfel de analize vei afla care este modul corect de a utiliza energia, pentru a nu consuma inutil.

In principal, in urma unui audit energetic vei putea sti cu exactitate nivelul pierderilor energetice, dar si care sunt modalitatile de a elimina acest deficit.

Realizarea unui audit energetic poate fi efectuata doar de firme specializate, care beneficiaza de experienta si cunostinte in domeniu. De asemenea, ca un audit sa fie valabil, firma care il realizeaza trebuie sa dispuna de atestate eliberate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Care sunt pasii unui audit energetic?

Indiferent de marimea companiei dumneavoastra, de specificul ei, buget sau alte detalii, un audit energetic va urma intotdeauna acelasi model. De asemenea, nu va conta nici autoritatea de realizare a acestui proces, fie ea interna sau prin servicii externalizate. Iata care sunt principalele aspecte care sunt urmarite in aceasta activitate:

  1. Analizarea proceselor energetice care au loc in cadrul companiei. Mai exact, vor fi analizate si stabilite tipurile de energie care sunt consumate.
  2. Analiza costurilor necesare consumului de energie.
  3. Stabilirea, din punct de vedere tehnic, a solutiilor care vor ajuta la scaderea costurilor cu energia.

Realizarea unui audit energetic presupune o buna colaborare intre compania contractoare si cea de audit. Acestia din urma au nevoie de acces deplin la o serie de echipamente si instalatii pentru a putea realiza analiza, printre care: instalatii termice, instalatii de climatizare, instalatiile de iluminat, cat si alte utilaje consumatoare de energie.  Vor fi urmarite de asemenea puterea nominala a instalatiilor, modul si regimul de functionare. Alte aspecte incluse in analiza sunt platile pentru energia electrica efectuate in ultimul an, in functie de tipul sursei de energie si locurile de consum.

Apoi, se va realiza inspectia instalatiilor care sunt incluse in audit. Punctul de pornire este sistemul de alimentare cu energie electrica. In cadrul acestei etape se vor colecta informatii despre:

  • starea instalatiilor
  • procesele de lucru
  • modul si regimul de functionare
  • reparatiile si reviziile
  • defectele si gradul de uzura

Dupa ce s-a realizat colectarea datelor se trece la analizarea acestora, din punct de vedere statistic. Vor fi urmarite consumurile si costurile energetice, in baza unei analize economice, in urma careia se vor face recomandarile de scadere a costurilor.

In urma comunicarii solutiilor tehnice, se va trece la implementarea acestora si la monitorizarea rezultatelor. Implementarea tuturor solutiilor nu este obligatorie, acestea avand caracter orientativ, reprezentand niste recomandari. In urma unei consultari intre compania contractoare si cea de audit energetic, se va stabili o serie de recomandari care vor fi acceptate.

Auditul energetic ajuta la buna functionare a oricarei companii si ajuta conducerea acesteia de a face alegeri inteligente cu privire la costurile de consum si la cantitatea de energie utilizata pentru desfasurarea activitatii.

Echipa noastra de specialisti va asteapta sa o contactati in vederea stabilirii detaliilor necesare pentru comunicarea unei oferte personalizate de servicii de audit energetic!