Micro Cogenerare
Micro-cogenerarea reprezinta procesul de producere simultana si locala a energiei electrice si a energiei termice, provenind din aceeasi sursa primara (gaz natural, lemn, etc). Este solutia ideala pentru productia la scara mica de caldura si energie pentru cladirile comerciale si publice, pentru locuinte, care au o putere electrica mai mica de 50 kWe.
Unitatile de micro-cogenerare asigura atat incalzirea spatiului, cat si producerea de apa calda. Totodata, au si posibilitatea de racire, dar si furnizeaza energie electrica suplimentara pentru alimentarea retelei.
Cele mai multe unitati de micro-cogenerare existente se bazeaza pe urmatoarele tehnologii:
- Tehnologia motorului Stirling;
- Tehnologia Ciclului Rankine Organic (ORC – Organic Rankine Cycle);
- Motorul cu ardere interne ( ICE – Internal Combustion Engine).
Pentru cladirile existente, micro-cogenerarea este o solutie optima pentru reducerea costurilor la energie, datorita faptului ca electricitatea si caldura vor fi produse in locatie, pentru consum intern.
Sistemele de micro-cogenerare se conecteaza la reteaua de joasa tensiune (din punct de vedere electric), livrand astfel energia electrica direct in locatie. Din pucnt de vedere termic, ele se conecteaza la reteaua de distributie a caldurii a locatiei si functioneaza ca o sursa suplimentara de caldura (in parallel cu centrala termica) pentru asigurarea apei calde menajere si pentru incalzirea locatiei.
In general, procedura de micro-cogenerare foloseste gazul natural, drept combustibil. Pe langa cele mai frecvente unitati cu gaz, exista si cele care folosesc lemnul.
Care sunt avantajele unui proces de micro-cogenerare?
- Ofera independent fata de reteaua electrica;
- Permite furnizarea energiei electrice si energiei termice de la o singura sursa de energie;
- Favorizeaza securitatea alimentarii si imbunatateste capacitatea retelei de a satisfice cererea de energie electrica;
- Reprezinta eficienta ridicata datorita economiilor importante la facture de energie;
- Emisii de dioxid de carbon scazute pe kWh produs;
- Nu prezinta pierderi de energie in reteaua de distributie;
- Utilizarea eficienta a combustibililor fosili;
Cand este viabila micro-cogenerarea?
Exista mai multe situatii in care implementarea unei unitati de micro-cogenerare este rentabila si necesare, precum:
- Atunci cand energia termica produsa poate fi utilizata permanent;
- Atunci cand sistemul va fi utilizat cel putin 6000 de ore pe an;
- Atunci cand este nevoie de un generator de curent de rezerva;
- Atunci cand sistemul functioneaza 100% din capacitatea electrica.
Care scopul sistemelor de micro cogenerare?
Principalul rol al micro-cogenerarii este acela de a asigura o sursa suplimentara de energie, instalata chiar in locul de consum, capabila sa acopere consumul de baza al locatiei respective. Astfel, unitatea de micro cogenerare lucreaza in parallel cu sursele clasice de energie.
Un alt scop este reducerea costurilor la facturile de energie, dar si reducerea emisiilor de dioxid de carbon din mediu.
Alfa Energetic ofera consultant pentru cei care doresc sa isi instaleze o unitate de micro-cogenerare in locatie, dar si echipamente pentru asigurarea procesului. Ne puteti contacta pe e-mail sau la numarul de telefon afisat, pentru mai multe informatii!