AlfaEnergetic

Verificari PRAM

Verificarea PRAM presupune o serie de masuratori si testari ale instalatiei electrice, cu scopul de a evalua siguranta si calitatea acesteia. Mai exact, verificarea PRAM presupune controlarea prizelor de impamantare si a paratrasnetelor.

Care este scopul acestei verificari?

  1. Previne electrocutarea anagajatilor care utilizeaza instalatia electrica si echipamentele de lucru puse la dispozitie.
  2. Verifica continuitatea nulului de protectie.
  3. Previne incendierea cladirilor.
  4. Previne distrugerea aparaturiii electrice si electronice.
  5. Previne deconectarea de la alimentarile de energie.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice este recomandata datorita faptului ca in timp, instalatiile se deterioreaza. Factorii care duc la aceasta deteriorare pot fi: uzura echipamentelor, coroziuni, imbatranirea echipamentelor sau incarcarea excesiva a circuitelor. O instalatie electrica deteriorate poate duce la probleme foarte grave precum incendii sau electrocutari.

Ce masuratori si testari se fac pentru verificarea PRAM?

In general, seriile de masuratori sunt realizate pentru a verifica urmatoarele aspecte:

  • Impedanta de bucla;
  • Curentul de scurt circuit;
  • Rexistenta la dispersie a prizelor de impamantare;
  • Rezistenta de izolatie;
  • Continuitatea centurii de impamantare;
  • Verificarea aparatelor de protectie;
  • Verificarea disjunctoarelor diferentiale.

In urma evaluarii acestor elemente, se intocmeste un Raport de verificare care trebuie sa cuprinda:

  • Conditiile de masurare;
  • Tipul aparatului utilizat;
  • Executantul si locul masurarii.

In acest Raport de verificare, firma care a executat masuratorile, trebuie sa precizeze defectiunile, conditiile periculoase si riscurile, dar si neconformitati cu standardele de siguranta in vigoare. Odata cu acest raport, trebuie eliberat si un buletin PRAM (sau buletin de incercare) in care trebuie trecute valorile inregistrate in urma masuratorilor.

La ce interval de timp trebuie realizata verificarea PRAM?

Conform normativului I7/2011, inspectia si testarea periodica in cazul cladirilor de birouri si a altor institutii, trebuie sa fie facute astfel:

  • O data la 1 an pentru verificarea instalatiei de legare la pamant unde sunt testate: racordul de legare la pamant, nulul de protectie, conductoarele de echipotentializare, etc.
  • O data la 2 ani pentru verificarea prizei de pamant.

Pentru proprietatile private, precum casele si apartamentele persoanelor fizice, se recomanda a se face insectia PRAM o data la 10 ani, iar pentru cele date spre inchiriere este recomandat o data la 5 ani.

Cine are autorizatia de a executa aceste verificari periodice?

Verificarea periodica PRAM este realizata numai de firme specializate in acest domeniu si care detin atestat ANRE. Pentru mai multe detalii si pentru servicii, nu ezitati sa ne contactati!

In cazul in care ne contactati pentru a realiza verificarea in cadrul unei companii, vom programa lucrarile astfel incat activitatea firmei sa nu fie afectata.